VerzorgingWat is een stent.

Wat is een stent.

Een stent is een klein, buisvormig apparaat dat wordt gebruikt om een verstopt bloedvat te behandelen of te ondersteunen. Het wordt meestal geplaatst tijdens een endovasculaire procedure, waarbij een arts het apparaat door een bloedvat in het lichaam beweegt tot het de verstopte locatie bereikt. Eenmaal op de juiste plaats, wordt de stent uitgevouwen tot hij het binnenoppervlak van het bloedvat ondersteunt. Dit helpt de wand van het bloedvat open te houden en het bloed erdoor te laten stromen, waardoor het risico op verdere verstoppingen wordt verminderd.

Stents worden veel gebruikt in de behandeling van coronaire hartziekten, waarbij verstopte slagaders een groot risico vormen voor hartinfarcten en beroertes. Ze kunnen ook worden gebruikt om andere soorten verstoppingen in het lichaam te behandelen, zoals verstoppingen in de bloedvaten die naar de nieren, benen of hersenen leiden.

Er zijn verschillende soorten stents, elk met specifieke kenmerken die zijn ontworpen om specifieke behoeften te beantwoorden. Sommige stents zijn bedekt met medicijnen die helpen het risico op verstoppingen te verminderen, terwijl andere zijn ontworpen om zich aan te passen aan veranderingen in de grootte en vorm van het bloedvat. Sommige stents zijn ook uitgerust met speciale functies, zoals ballonbevestiging, waardoor de stent eenvoudiger te plaatsen is en de ballon eenvoudiger op te blazen.

De procedure voor het plaatsen van een stent is relatief eenvoudig en meestal wordt het uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en sedatie. Een katheter wordt ingebracht via een incisie in de arm, lies of heup en geleid naar het verstopte bloedvat. Eenmaal op de juiste locatie, wordt de stent uitgevouwen en vastgezet om het bloedvat te ondersteunen. De arts zal vervolgens controleren of de stent op de juiste manier is geplaatst en of het bloed er vrij door stroomt.

Recent geplaatst

Block title

- Advertisement -